ГІБРИДНА ТЕХНОЛОГІЯ ІНТЕГРАЛЬНОГО ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕГІОНАЛЬНИХ СИСТЕМ (НА ПРИКЛАДІ МІСТ ПІВДНЯ РОСІЇ) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2012)
У статті пропонується гібридна технологія багатовимірного ранжирування складних соціально-економічних систем з багатьма входами і виходами. Зіставляються два підходи, за допомогою яких проводиться об'єктивне розділення об'єктів на ефективні та неефективні на основі моделі DEA і суб'єктивне ранжирування за допомогою методів MCDM. Поєднання двох підходів дозволяє підвищити якість інтегрального оцінювання складних систем. Наведено приклад ранжирування за ступенем ефективності міст Півдня Росії.
Keywords: AHP; DEA; MCDM; TOPSIS; інтегральне оцінювання; ефективність; ранжирування; регіональні системи