МОДЕЛЮВАННЯ БОНУС-МАЛУС СИСТЕМИ З ЧАСТОТНОЮ ТА ВАГОВОЮ СКЛАДОВИМИ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2010)
Бонус-малус системи вже давно використовуються в країнах Європи та Азії. Для кожного клієнта страхової компанії визначається деякий клас. У відповідності до класу визначається розмір страхової премії. В залежності від частоти та розміру страхових виплат, клієнт може переходити з одного класу до іншого, і або отримувати дисконт на розмір страхової премії(бонус клас) або штрафуватися, шляхом підвищення розміру премії(малус клас). Метою даної роботи є оцінювання параметрів частотної та вагових компонент бонус-малус системи, при яких компанія отримує найбільший прибуток. За допомогою властивостей мови програмування С++, було проведено моделювання та оцінювання значень частотної та вагової компонент бонус-малус системи, при яких компанія отримує найбільший фінансовий прибуток. Для моделювання був написаний спеціальний датчик випадкових чисел, який може бути використаний у подальших дослідженнях.
Keywords: бонус-малус; матрица транзакцій; страхові виплати; страховая премія; страхування