Розробка загальної апаратно-програмної архітектури розподіленої версії онтологічного порталу (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2009)
Розглянуто розробку та впровадження розподіленої версії онтологічного порталу менеджменту освітніх та наукових ресурсів МОН України. Наведено обґрунтування апаратно-програмної архітектури порталу. Проведено аналіз сучасних інтелектуальних інформаційних технологій та програмних засобів для проектування, створення і тестування онтологічних інформаційних систем, оцінку ефективності моделей архітектури онтологічного порталу з розподіленням на рівні баз даних та на рівні онтологій.
Keywords: архітектура; кластеризація; онтологічний портал; розподілена інформаційна система; семантичні технології