ВИКОРИСТАННЯ КОМП'ЮТЕРНОЇ ПРОГРАМИ-ТРЕНАЖЕРУ В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2018)
Стаття присвячена проблемі використання інформаційно-комунікативних технологій у процесі навчання іноземної мови. Розроблена нами програма-тренажер для навчання іноземної мови орієнтована насамперед на організацію взаємодії між викладачем та студентами. В основі нашої розробки лежить ідея конструктивістської педагогіки, яка прагне створити для студентів розвивальне середовище, що забезпечує можливості пошуку власного Я, навчити способам конструювання знань, виходячи з індивідуальності і неповторного досвіду кожної особистості. При створенні програми-тренажеру ми використовували програми Exсel та Moodle (модульне об'єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище, яке може використовуватися, як платформа для електронного, в тому числі дистанційного навчання). Опис використання програми-тренажеру передбачає аналіз різних аспектів уроку іноземної мови та спирається на практичний досвід роботи викладача іноземної мови з групою та реалізацію принципу індивідуального підходу у навчанні. У статті здійснено обґрунтування використання навчальної комп’ютерної програми, що сприяє гармонійній соціальній та психологічній взаємодії між викладачем та його учнями та допомагає здійснити вибір завдань залежно від рівня кожного учасника групи.Модульне об'єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище може використовуватися як платформа для електронного, в тому числі дистанційного навчання. Розроблена нами програма реалізує філософію «педагогіки соціального конструктивізму» та орієнтована насамперед на організацію взаємодії між викладачем та студентами.
Keywords: урок іноземної мови; спілкування; комп’ютерні технології; позитивно активне ставлення; рефлексивні навички