РОЗРОБКА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ЧАТ-БОТУ ВІДДІЛУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2020)
Стаття описує розробку та використання інтелектуального чат-бота як засобу візуалізації контенту й задля отримання доступу до інформаційних систем відділу міжнародного співробітництва. Наголошується, що характерною ознакою сучасності є формування та стрімкий розвиток інформаційного суспільства з чітким переходом до інноваційних моделей розвитку в усіх сферах суспільства. Чат-бот описано як дуже популярний і універсальний інструмент для комунікації та підвищення цифрової компетентності, вказано на його переваги. Проаналізовано наукові праці зарубіжних і вітчизняних дослідників з означеної проблематики, у яких висвітлено підходи до створення чат-ботів, особливості структури та дизайну, схарактеризовано стан та причини затребуваності цього засобу комунікації. Описано процедуру створення інтелектуального чат-бота відділу міжнародного співробітництва Херсонської державної морської академії для спрощення системи зв’язку між відділом і здобувачами вищої освіти, співробітниками в умовах інформаційно-технологічного середовища. Надана кваліфікація чат-ботів. Наведено класифікацію за такими параметрами, як користувач, платформа, призначення, принцип роботи та інтерфейс. Зауважено, що Telegram, на відміну від інших месенджерів, як платформа дозволяє чат-боту проводити різноманітні операції як із повідомленнями, так і з чатами. Bot Father було використано для розробки бота. Описано команди для редагування бота, що дозволяють змінювати його ім'я, опис, загальнодоступну інформацію про бота, зображення профілю, список команд, які бот підтримує, або налаштовувати та видаляти бот. Було створено різні команди бота, робота над якими покроково та детально пояснена й проілюстрована. У бот додано посилання на соціальні мережі відділу міжнародного співробітництва Херсонської державної морської академії. Наголошується, що використання інтелектуальних чат-ботів має потенційну освітню, інформаційну можливість як альтернативний засіб для формування педагогічної компетентності співробітників і здобувачів вищої освіти в умовах навчально-методичної роботи відділу. Перспективи подальших досліджень ми вбачаємо у вивченні використання інших можливостей для розширення функціоналу інтелектуального чат-бота відділу міжнародного співробітництва Херсонської державної морської академії.
Keywords: цифрова компетентність; морські фахівці; чат-бот; міжнародне співробітництво