ЗАЛУЧЕННЯ МАЙБУТНІХ СУДНОВИХ МЕХАНІКІВ ДО ДИСТАНЦІЙНОГО STEM НАВЧАННЯ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2021)
Дослідження узагальнює сучасні підходи до STEM-навчання для майбутніх суднових механіків: проблемно-орієнтоване навчання, нестандартні або типові конструкції та проблеми, інтеграція предметів STEM, упровадження інновацій у методи навчання стосовно кожного предмета, багатопрофільний підхід до STEM-освіти, що передбачає інтегративне середовище для викладання предметів STEM. Підкреслюється, що в епоху індустріалізації грамотність та трудові навички були важливими, але в постіндустріальну епоху на перший план вийшли технологічні аспекти розвитку молоді. Також було визначено, що, пробуджуючи творчий підхід, інтерес до всебічного сприйняття предмета дослідження, критичного мислення, учителі STEM дають студентам не просто знання – вони також дають їм навички, зацікавленість до знань і роботи, бажання занурюватися в саморозвиток, любити сам процес навчання. У дослідженні представлено змістовні та структурні характеристики цілей STEM, приблизні результати навчання, зміст, підсумкове оцінювання, зони фокусування (вирішення проблемних ситуацій), методи проєктування технологічної навчальної програми, передбачені методами STEM. У дослідженні описано практичний досвід залучення вчителів до створення STEM-проєктів для суднових інженерів у дистанційній STEM-освіті. Зроблено висновок, що неможливо переоцінити перспективу використання інформаційних технологій у процесі реалізації програм STEM. Також наголошено, що випускники закладів освіти, які активно використовують інформаційні технології в медицині, будівництві, хімії, фізиці, біотехнологіях та інших галузях науки, стають усе більш затребуваними.
Keywords: STEM-навчання, судномеханіки, MOODLE, креативне вирішення завдань, інформаційна технологія