ПІДХОДИ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ ІКТ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2022)
Інформатизація суспільного життя тісно пов’язана з використання ІКТ, що сприяють розробці автоматизованих інформаційних систем, програмних продуктів під потреби конкретних користувачів, а також систем нового покоління, які ґрунтуються на штучному інтелекті, просторових операційних системах, поєднують об’єкти реального та віртуальних світів, доповненої реальності тощо. Застосування ІКТ дає можливість вирішувати прикладні задачі певної галузі, полегшує функціональні обов’язки працівників, автоматизує рутинну працю, змінює та оптимізує принципи керування тощо. Вибір засобів ІКТ для розв’язання конкретних поставлених задач на різноманітних фірмах, державних установах, організаціях тощо залежать від рівня сформованості ІКТ-компетентності конкретного працівника. У дослідженні акцентовано увагу на використанні ІКТ в освітньому процесі, що значно посилює мотивацію до навчання, успішну інтеграцію в сучасне суспільство без будь-яких психологічних бар’єрів, розвиток творчого потенціалу та розширення можливостей для отримання освітніх послуг. Зокрема, у статті зосереджено увагу на процес підготовки майбутніх фахівців економічних спеціальностей у закладах вищої освіти (ЗВО) з використанням ІКТ та проаналізовано застосування цих технологій в організації звітності, контролю, аналізу діяльності установ, автоматизації документообігу на підприємствах, спрощення ведення обліку тощо. У статті продемонстровано практичну реалізацію використання ІКТ для створення табеля обліку робочого часу із застосуванням можливостей середовища програмування VBA, що значно спрощує ведення бухгалтерського обліку, заощаджує час, автоматизує та урізноманітнює діяльність на підприємстві, сприяє економічності побудови та достовірності поточних і звітних даних.Описано алгоритм створення табеля обліку робочого часу на підприємстві засобами середовища програмування VBA, зокрема: занесення списку працівників, вибір назви місяця поточного року, кількості днів у місяці (зокрема, робочих та вихідних), обрання прізвища найманих працівників та занесення інформації про відпрацьовані ними дні, обчислення кількості відпрацьованих та невідпрацьованих днів для кожного окремого працівника підприємства, перегляд та друк заповненого табеля, а також, внесення всіх необхідних змін у вхідні дані. Інтерфейс розробленого табеля обліку робочого часу можна повністю адаптувати, налаштовувати під потреби конкретного користувача.
Keywords: ІКТ, заклад вищої освіти, фахівці економічних спеціальностей, середовище програмування VBA