ОГЛЯД ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙНУ В ОСВІТІ І НАУЦІ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2022)
Стаття містить комплексний огляд застосування технології блокчейн в освіті та науці, аналізуючи її потенціал як ключової інновації цифрової економіки. Підкреслюються властивості блокчейну (безпека, прозорість, децентралізація, незмінність даних), що відкривають можливості для модернізації освітніх процесів, усунення посередників та підвищення цифрової довіри в умовах глобальної мобільності.Проаналізовано праці дослідників щодо вивчення блокчейну в освітньому контексті та досвіду його імплементації. Акцентовано увагу на практичних прикладах використання технології університетами світу для підтримки освітньої, наукової діяльності та оптимізації бізнес-процесів. Блокчейн, як проривна технологія, надає інструменти для забезпечення цифрового суспільства технологічними механізмами, підтвердження автентичності транзакцій учасниками мережі, формування цифрових образів, фіксації та вдосконалення освітнього процесу.Світова освітня галузь динамічно розвивається, а використання блокчейну демонструє тенденцію до зростання через потребу у вищій цифровій довірі, що є цінністю та перспективою технології. Аналіз досвіду свідчить про прискорені темпи розвитку та розширення кола прихильників блокчейну. Для кращого розуміння, після огляду прикладів впровадження, представлено механізм функціонування технології, наведено аналогії, систематизовано переваги/недоліки та окреслено сфери застосування. Одним із найперспективніших напрямів визначено токенізацію освіти, здатну заповнити лакуни на ринках освітніх послуг, цифрової трансформації та блокчейн-технологій.У висновках наголошено на потенціалі блокчейну для фіксації освітніх даних, оцінювання, документообігу та як альтернативи традиційним підходам, особливо при дистанційному навчанні. Попри ранній етап інтеграції, вплив технології зростає. У перспективах досліджень – намір команди розробити модель освітньої онлайн-платформи на основі токенізації. Мета платформи: покращення колаборації учасників, підвищення мотивації, створення ефективної крипто-екосистеми для навчання та інвестування в освітні ініціативи. Стаття є внеском у дослідження системного впровадження блокчейну та токеноміки в освітню практику.
Keywords: блокчейн; вища освіта; цифровізація освіти; токеноміка; токенізація; ЗВО; університет