ОБҐРУНТУВАННЯ СТВОРЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2023)
У статті висвітлено питання створення Освітньої лабораторії як комплексу освітніх установ: заклад вищої освіти–заклад загальної середньої освіти; заклад вищої освіти–заклад дошкільної освіти. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних наукових праць з’ясовано, що питання зв’язку теорії з практикою розглядається в аспекті організації та особливостей проходження студентами різновидів педагогічних практик. Визначено причини, які впливають на віддалення теоретичної підготовки від практичної під час проходження практик студентами педагогічних спеціальностей. Лабораторії, які існують (наукові, творчі, науково-освітні, лабораторія педагогічної майстерності тощо) представлено у статтях як об’єднання освітньої спільноти для організації різноманітних видів наукової і методичної діяльності. Автори пропонують створити освітню лабораторію підготовки фахівців освітньої галузі, за якої студенти-педагоги матимуть можливість спостерігати й аналізувати під керівництвом науково-педагогічних працівників освітній процес (включно з позаурочним часом) у закладі дошкільної освіти і закладі загальної середньої освіти. При цьому в умовах Освітньої лабораторії здобувачі вищої освіти не впливатимуть на емоційно-психологічний стан учнів, оскільки студенти не перебуватимуть в одній класній кімнаті з учнями. У статті описано будівлю Освітньої лабораторії, ключовим елементом якої є скляна стіна з відповідним затемненням, що дає змогу здобувачам вищої освіти спостерігати за освітнім процесом у класі за скляною стіною, однак з класної кімнати студентів-спостерігачів не видно і не чути. Відповідно до опису подано креслення приміщення Освітньої лабораторії. Автори вважають, що створення і функціонування Освітньої лабораторії сприятиме забезпеченню єдності теорії і практики в комплексно-інтегрованій підготовці високоякісного і конкурентоспроможного фахівця освітньої галузі.
Keywords: Освітня лабораторія, зв’язок теорії з практикою, підготовка педагога