ХАРАКТЕРОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ ПЛАТФОРМИ ДЛЯ РОЗМІЩЕННЯ ВЕБМУЛЬТИМЕДІА ЕНЦИКЛОПЕДІЇ «ДОШКІЛЬНА ОСВІТА» (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2024)
У статті досліджено ключові аспекти використання вебплатформ для створення та розміщення електронного навчального ресурсу Вебмультимедіа енциклопедія «Дошкільна освіта». Особлива увага у дослідженні приділяється потребам користувачів - викладачів та здобувачів - які впливають на стратегічний вибір платформи. У статті досліджуються умови дистанційного навчання, зокрема в рамках вебплатформ. Автор аналізує, як ці умови впливають на ефективність освітнього процесу, а також висвітлює виклики, з якими стикаються викладачі та студенти у процесі використання цифрових навчальних ресурсів. Розглядається актуальність використання таких Вебмультимедіа енциклопедій у навчальному процесі спеціалізації 012«Дошкільна освіта». У статті висвітлюється основні переваги та недоліки використання вебплатформ для навчання здобувачів, зокрема Moodle і Canvas, з урахуванням потреб користувачів. Звертається увага на їх потенціал збагачення навчального середовища різноманітними візуальними, а також аудіовізуальними матеріалами для стимулювання когнітивного та емоційного розвитку студентів. Порівнюються функціональність та можливості двох популярних платформ - Moodle і Canvas - з урахуванням їхньої відповідності освітнім потребам здобувачів спеціальності 012«Дошкільна освіта» освіта. Основний акцент робиться на характерологічних аспектах вибору платформи, зокрема на тому, які можливості навчання найбільш відповідають потребам та сприяють ефективному навчанню майбутніх вихователів. У статті висвітлюється важливість вебплатформ, зокрема Moodle, для створення електронних навчальних ресурсів у Херсонському державному університеті. Автори наводять приклади зручних ресурсів, таких як Вебмультимедіа енциклопедії з різних дисциплін, які грають важливу роль у формуванні особистості майбутніх фахівців. Враховуючи індивідуальність користувачів, стаття розглядає вплив вибору платформи на психологічний комфорт викладачів та студентів, які активно взаємодіють з електронними навчальними ресурсами.
Keywords: інтерактивне освітнє середовище, Вебмультимедіа енциклопедія, дошкільна освіта, трисуб’єктні відносини, трисуб’єктна дидактика, Moodle, Canvas.